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  1. 鹿児島県立短期大学紀要 自然・科学篇
  2. AN00039943
  3. 45

郷土料理III あくまき

https://k-kentan.repo.nii.ac.jp/records/1355
https://k-kentan.repo.nii.ac.jp/records/1355
52e6202e-bcdf-4eaa-ba90-1d46b02a5b94
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000066277.pdf KJ00000066277.pdf (396.6 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2016-07-25
タイトル
タイトル 郷土料理III あくまき
タイトル
タイトル Local Home-FoodsIII Akumaki
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 郷土料理
キーワード
主題Scheme Other
主題 あくまき
キーワード
主題Scheme Other
主題 竹のあく
キーワード
主題Scheme Other
主題 樫のあく
キーワード
主題Scheme Other
主題 雑木のあく
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Local home-foods
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Akumaki
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 the alkalized water of bamboo ashes
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 the alkalized water of oak ashes
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 the alkalized water of the ashes of miscellaneous trees
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00039943
論文名よみ
タイトル 〓
著者 小住, フミ子

× 小住, フミ子

小住, フミ子

ja-Kana オズミ, フミコ

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北崎, 康子

× 北崎, 康子

北崎, 康子

ja-Kana キタザキ, ヤスコ

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OZUMI, Fumiko

× OZUMI, Fumiko

en OZUMI, Fumiko

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KITAZAKI, Yasuko

× KITAZAKI, Yasuko

en KITAZAKI, Yasuko

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抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 Akumaki, one of the noted foods of kagoshima prefecture, is usually relished in a season of the Boys' Festival in May. It keeps for a long time because its glutionus rice is boiled in alkalized water. The akumaki which is boiled in lye made by the lixiviation of hard-wood ashes is said to be the best. In kagoshima prefecture there is a large area of bamboo groves. Therefore, I made akumaki by boiling glutinous rice in three kinds of alkalized water made by the lixiviation of oak ashes, miscellaneous ashes and bamboo ashes respectively. And after it I tested their taste. The results were as follows. (1) The specific gravity of bamboo lye proved to be the lightest, but the akumaki boiled in it became brown of deepest hue, while the akumaki boiled in oak lye was pale brown. (2) As the concentration of bamboo lye grew higher, the akumaki boiled in it tended to grow softer and more sticky. (3) In point of taste, the akumaki boiled in bamboo lye is the best in appearance and color, but in flavor and over-all qualities akumaki boiled in water with which the ashes of miscellaneous trees and of oak wood were lixiviated tended to be the most favored.
書誌情報 巻 45, p. 35-43, 発行日 1994-12-15
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内容記述タイプ Other
内容記述 6
アクセション番号
内容記述タイプ Other
内容記述 KJ00000066277
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